लोर BEST MCQ

बोनेक लोर BEST MCQ | Boneke Lor pdf | Boneke Lor Best Objective question

बोनेक लोर BEST MCQ,बोनेक लोर PDF , Bonek Lor natak khortha for jssc and jpsc exams ,खोरठा लोक साहित्य, खोरठा यात्रा वृतांत, खोरठा लोकगीत, खोरठा नाटक पीडीफ, बोनेक लोर नाटक , खोरठा नाटक , Best Khortha Natak MCQ for All jharkhand EXAMS ,Bonek Lor Best Objective question

Q 1 . बोनेक लोर कहानी का प्रमुख पात्र कौन – कौन है ?

(क) वन या जंगल

(ख) इंसान (आम जन)

(ग) वन या जंगल और इंसान (आम जन)

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ग) प्रमुख पात्र

(i) वन या जंगल

(ii) इंसान (आम जन)

Q 2 . बोनेक लोर कहानी के लेखक कौन है?

(क) श्रीनिवास पानुरी

(ख) डॉ बी॰एन॰ओहदार

(ग) चितरंजन महतो ‘ चित्रा ’

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS  – (ग) चितरंजन महतो ‘ चित्रा ’ ।

Q 3 . बोनेक लोर किस कहानी पर आधारित है ?

(क) दुखी जीवन पर

(ख) सुखी जीवन पर

(ग) विलासिता जीवन पर

(घ) पर्यावरण ( प्रकृति ) पर

ANS – (घ) बोनेक लोर कहानी पर्यावरण ( प्रकृति ) पर आधारित है ।

Q 4 . बोनेक लोर कहानी में कौन अपनी दुख ,व्यथा , आपबीती सुना रहा है ?

(क) जंगल

(ख) आदमी

(ग) जानवर

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (क) जंगल स्वय अपनी दुख व्यथा आपबीती सुना रहा है ।

Q 5 .बोनेक लोर कहनी किताबे संकलित है ?

(क) डाह

(ख) छाँइहर

(ग) अजगर

(घ) इनमें से कोई नहीं

 ANS – (ग) छाँइहर

इन्हें भी पढें : Jharkhand PGT Vacancy 2022

Q 6 .बोनेक लोर मैनेक हेवे है?

(क) जानवर के आँसू

(ख) जंगल के आँसू

(ग) आदमी के आँसू

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ख) जंगल के आँसू ।

Q 7 . बोनेक लोर कौन समसिया पर लिखल कहनी लागइ ?

(क) आदमी की समसिया

(ख) जानवर की समसिया

(ग) परिआवरन की समसिया

(घ) जानवर की समसिया

ANS – (ग)  परिआवरन की समसिया ।

Q 8 . बोन राजा आपन दुख केकरा सुनवे लागल हथ?

(क) आमजन के

(ख) किसी को नाही

(ग) अमीर लोगन के

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (क) आमजन के ।

Q 9 . बोन में पइत बछर कहाँ आइग लागल रहे ?

(क) महुआ

(ख) कटहल

(ग) महुआ और केंदुआ रहे

(घ) नीम

ANS – (ग) महुआ और केंदुआ रहे ।

Q 10 .बोनेक लोर में किसका मानवीकरण करल गेल है ?

(क) जानवर

(ख) बोन कर

(ग) अमीर

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ख) बोन कर

Q 11 .बोनेक लोर कहानी में केकर बेथा कथा है ?

(क) बोन कर

(ख) गावेंक लोक कर

(ग) बोन के जीव जंतु कर

(घ) इनमें से सभी ऑप्शन सही ह ।

ANS – (घ)

 (i) बोन कर

     (ii) गावेंक लोक कर

     (iii) बोन के जीव जंतु कर

Q 12 . बोन राजा के कउन लोकवइन से चिढ़ हइ ?

(क) गावेंक लोक कर

(ख) जे बाढेला गाछ काइट बेचे हथ

(ग) बोन के जीव जंतु कर

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ख) जे बाढेला गाछ काइट बेचे हथ ।

Q 13 . बोन आइग कोन लगाव हे ?

(क) आम बिछुवइया लोक

(ख) लीची बिछुवइया लोक

(ग) महुआ बिछुवइया लोक

(घ) अमरूद बिछुवइया लोक

ANS – (ग)  महुआ बिछुवइया लोक

Q 14 . बोनेक बचवे खातिर सरकार की कराल है ?

(क) बोन विभाग बनवल हे।

(ख) बोन रक्षक सिपाही बहाल कर हे ।

(ग) गावेक लोक के प्रोतसाहित कर हे ।

(घ) इनमें से सभी ऑप्शन सही ह ।

ANS – (घ)

 (i) बोन विभाग बनवल हे।

(ii) बोन रक्षक सिपाही बहाल कर हे ।

(iii) गावेक लोक के प्रोतसाहित कर हे ।

Q 15 .‘’ ओखिन ’’ में कउन पुरूष लागइ ?

(क) अइन पुरूस ( फ़र्स्ट परसन )

(ख) अइन पुरूस ( सेकंड परसन )

(ग) अइन पुरूस ( थर्ड परसन )

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ग) अइन पुरूस ( थर्ड परसन )

Q 16 . बोनेक हाथी गावे की ले ढुक हथ ?

(क) घर उजरल से

(ख) बोन उजरल से

(ग) घूमे

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ख) बोन उजरल से

Q 17 . बोन के बरबाद कोन कइर रहल हे ?

(क) भ्रष्ट वन सिपाही अफसर

(ख) गरीब लोग

(ग) अमीर लोग

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (क) भ्रष्ट वन सिपाही अफसर ।

Q 18 . केकर समाज मानुस लखे – चिंतनशील  ,मननशील भावपूर्ण ,भाषापूर्ण हइ ?

(क) घोड़ा

(ख) शेर

(ग) हाथी

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ग) हाथी

Q 19 . बोन के छोट – मोट  रखवाला लागइ ?

(क) बिच्छू

(ख) साँप और बिच्छू

(ग) गाढ़ी

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS –(ख)  साँप और बिच्छू

Q 20 .के हिन्दे – छुन्दे कुदी भूल हथ ?

(क) शेर

(ख) हाथी

(ग) साँप

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – हाथी

Q 21 .आदमी जन की लेल आइग दे हेल्दी थी ?

(क) आम बीछेक खातिर काँटा कुसा साफ करेले ।

(ख) सेब बीछेक खातिर काँटा कुसा साफ करेले ।

(ग)  महुआ बीछेक खातिर काँटा कुसा साफ करेले ।

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ग)  महुआ बीछेक खातिर काँटा कुसा साफ करेले ।

Q 22 . कखन बाँस काठ काटले बोन राजा के दुख नाञ हवे ?

(क) जखन आदमी जन आपन सुविस्ता ले काटे

(ख) जखन आदमी जन आपन जीविका खातिर

(ग) जखन धारक चूल्हा धरवइ लेल काटे

(घ) इनमें से सभी ऑप्शन सही ह ।

ANS – (घ)

( i) जखन आदमी जन आपन सुविस्ता ले काटे ।

(ii) जखन आदमी जन आपन जीविका खातिर ।

(iii) जखन धारक चूल्हा धरवइ लेल काटे ।

Q 23 . ‘’ तोहे जनता दुखी हाय ओकर ले हामीन कम दुखी नेखी ‘’ ईटा केकरा कहलकइ ?

(क) गरीब , बौन राजा से

(ख) आमजन , बौन राजा से

(ग) आमिर , बौन राजा से

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ख) आमजन , बौन राजा से ।

Q 24 .  के मन – मसुआइ (मन – भास्कर ) रही जो हेला ?

(क) आमजन

(ख) आमिर

(ग) बोनराजा

(घ) गरीब

ANS – (ग) बोनराजा

Q 25.  केकर लोर के केउ नाञ देख हेला ,बुझ हेला ?

(क) आमजन

(ख) बोन राजा

(ग) बोन राजा और आमजन

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS –  बोन राजा और आमजन

Q 26. कहानीक नुसारे /आधारे के जवान बेटी छउआ के डेराय – धमकाय के ‘ ईज्जत ’  लुटेक कोसिस करहधिन ?

(क) निजी कर बेइमान नोकर – चाकर

(ख) सरकार कर बेइमान नोकर – चाकर

(ग) सरकार कर ईमानदार नोकर – चाकर

(घ) इनमें से कोई नहीं

ANS – (ग) सरकार कर बेइमान नोकर – चाकर ।

Q 27. आदमी भगवान के सोबले श्रेष्ठ रचना लागे ।हिंआ ‘ श्रेष्ठ ‘ माने  ?

(क) गरीब

(ख) कंजूस

(ग) धोकेबाज़,झुटा और मक्कार

(घ) बुद्धिमान ,चालाक और ऊँच बोड़

ANS – (घ) बुद्धिमान ,चालाक और ऊँच बोड़ ।

Q 28 . बोनराजा के बेसी शुभचिंतक हई ?

(क) बाघ

(ख) घोड़ा

(ग) हाथी

(घ) शेर

ANS  –  (ग) हाथी

Q29. छाँहयर कहानी संग्राह के दोसर कहनीक हइ ?

(क) सोन टाय चल  – हे

(ख) बोनेक लोर

(ग) हम कइसे जीयब

(घ) गुरुजी फीकीर

ANS – (ख) बोनेक लोर

Q 30. केकर दुःख बोनराजा से बेसिये हइन ?

(क) हाथी

(ख) बाघ

(ग) कुत्ता

(घ) हिरन

ANS – (क) हाथी

Q . बोनेक लोर कहानी के लेखक कौन हैं ?

Ans – चितरंजन महतो ‘ चित्रा ’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *